6/27/2017



Kada se oplođena jajna stanica, zametak pričvrsti na unutarnju stijenku maternice kako bi počela rasti, počinje implantacijsko krvarenjeIskusi ga trećina trudnica u ranoj trudnoći.

Kada se oplođena jajna stanica, zametak pričvrsti na unutarnju stijenku maternice kako bi počela rasti, počinje implantacijsko krvarenje. Iskusi ga trećina trudnica u ranoj trudnoći.


Implantacijsko krvarenje je sasvim normalno te ne zahtijeva posebnu medicinsku pozornost. Nalik je menstrualnom krvarenju, ali može ih se i važno ih je razlikovati. Kako? Saznajte u članku. 


Prvi znakovi trudnoće

Implantacijsko krvarenje smatra se jednim od prvih znakova trudnoće ili barem jednim od onih koji su najočitiji za buduću majku. Drugi rani znakovi trudnoće u ovoj fazi su osjetljivost grudiju i mučnina.

Krvarenje obično počinje nekoliko dana prije sljedećeg menstrualnog ciklusa. S obzirom na to da je ono slično menstrualnom krvarenju mnoge žene ne mogu procijeniti je li riječ o trudnoći ili početku novog ciklusa.

Postoji nekoliko dodatnih znakova rane trudnoće koje treba imati na umu:


ružičasti ili smećkasti iscjedak;
slabi grčevi;
često uriniranje ili zatvor;
promjene raspoloženja;
glavobolje;
iscrpljenost.
Kako razlikovati implantacijsko od menstrualnog krvarenja?


Ono izgleda malo drugačije od prosječne ženske mjesečnice. No važno je imati na umu da nemaju sve žene jednaku mjesečnicu. Zbog toga neke žene mogu imati obilnije krvarenje, dok kod drugih ono može biti nepredvidljivo.

Ipak, i s tim na umu, postoji nekoliko ključnih razlika između menstruacijskog i implantacijskog krvarenja:

1. Protok

Primarna razlika između ova dva tipa krvarenja je protok krvi. Krvarenje uzrokovano implantacijom je lagano i ostaje tako. Za mnoge žene menstruacija počinje lagano, ali s vremenom postane obilnija. Također, implantacijsko krvarenje ne uzrokuje krvne ugruške kao normalna menstruacija.

2. Boja (ružičasta ili tamno smeđa)

Bez obzira na to je li krvarenje obilno ili slabo, većina žena je upoznata svojom svoje menstruacije. To je zbog toga što krv uvijek dolazi s istoga mjesta. Bez obzira na to koliko je, zbog mjesta iz kojeg dolazi, krvarenje uvijek izgleda isto. Implantacijsko krvarenje najčešće je ružičaste ili tamnosmeđe boje.

Ta tamno smeđa, boja bliska boji hrđe, podsjeća na staru, a ne svježu krv. Također, ima neugodan miris. U rijetkim slučajevima je implantacijska krv crvene boje. Ona ukazuje na to da je krv tek prolivena iz maternice. 

3. Grčevi

Menstruacija i implantacija obje mogu uzrokovati kontrakcije maternice, odnosno grčeve i bolove. No menstruacijski grčevi su intenzivniji od grčeva uzrokovanih implantacijom. Ako imate slabe grčeve kojima se ne mijenja intenzitet, oni su dobar pokazatelj implantacijskog krvarenja. Oni mogu trajati nekoliko sati do nekoliko dana.

4. Dosljednost

Je li krvarenje stalno ili isprekidano? Implantacijsko je karakteristično po svojoj nedosljednosti i brzom iščezavanju. Menstruacijsko traje nekoliko dana i stalno je. Ipak, nekima ženama i implantacijsko krvarenje može potrajati duže od dan ili dva, ali najčešće je kratkog trajanja i jednom kada prestane, ne ponavlja se. 

5. Bazalna tjelesna temperatura

U drugom dijelu menstrualnog ciklusa bazalna tjelesna temperatura naraste iznad 37 °C i ostaje na istoj razini oko 2 tjedna. Ako se dogodi implantacija, bazalna temperatura pada ispod 37 °C te ubrzo nakon toga naglo poraste.  


Kada se pojavljuje implantacijsko krvarenje?

Nakon oplodnje embrij se usađuje u stijenku maternice. Njegovo kretanje može probiti neke krvne žile u zidu maternice te tako izazvati krvarenje. Cijeli proces i krvarenje događaju se između 6. i 12. dana od začeća, oko 10 dana do dva tjedna nakon ovulacije.

Menstruacija se javlja 14 dana poslije nje. To je razlog zašto je ove dvije pojave moguće zamijeniti. Lako je pomisliti da je mjesečnica uranila ili kasni. Nekoliko dana prije početka novog ciklusa, između 23. i 28. dana, pojavljuje se svijetli, ružičasti iscjedak, simptom implantacije.

Krvarenje traje od nekoliko sati do najviše tri dana. Žene koje prolaze kroz prvu trudnoću vjerojatno će krvariti više od žena koje su već bile trudne. 

No krvarenje nije samo po sebi siguran znak da ste trudni. Za testiranje trebate pričekati datum očekivane mjesečnice. Ako test za trudnoću upotrijebite odmah, rezultati možda neće biti točni.

Kada je implantacija uspješna?

U većini slučajeva uspješna implantacijamože nalikovati na menstruaciju, a jedan od znakova uspješne implantacije su grčevi koji mogu trajati i do tjedan dana te promjena oblika maternice. 

Kada se treba zabrinuti?

Samo implantacijsko krvarenje je normalno i bezopasno za majku i dijete. No produljeno krvarenje i jaki grčevi popraćeni promjenama tjelesne temperature mogu biti znak nečeg ozbiljnijeg (pobačaja ili rizične trudnoće), posebice ako se jave kasnije u trudnoći.

O svim promjenama važno je obavijestiti liječnika. Implantacijsko krvarenje obično se ne pojavljuje kasnije. Nikako se ne bi trebalo pojaviti nakon sedmog tjedna trudnoće. Ako je krvarenje još uvijek prisutno nakon sedmog tjedna, trebali biste zatražiti savjet od svog liječnika.


Prekomjerno krvarenje tijekom rane trudnoće u 50% slučaja upućuje na pobačaj. 





Izvor: krenizdravo.rtl.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku