Ovo sočno i lagano povrće idealno je za ishranu tokom ljeta…
vi dijelovi tikvica su jestivi, a mada se najčešće u kulinarstvu koristi plod, vrlo su ukusni i njihovi cvjetovi. Posebno se preporučuju u ishrani osoba koje žele smršati.
Tikvice su dobro poznate u gotovo svim kuhinjama svijeta. Čovjek ih jede već duže od deset hiljada godina, a tokom tog dugog perioda mijenjale su svoj oblik i ukus pa su se iz nekada gorkastog povrća sa malo “mesa” unutar tvrde kore razvile u mesnato i slatkasto povrće kakvo nam je poznato danas. Iako su uglavnom dostupne cijele godine, njihova prava sezona je kasno proljeće i ljeto, od maja do kraja jula rastu u prirodnim vrtovima. Tada su i najukusnije, a svježe ubrane sadrže i najviše hranjivih tvari.
Vrlo se lako uzgajaju pa će bez problema uspjeti i na balkonu, a sve što treba je dobra rasada, kvalitetna zemlja i duboki lonac. Toliko su plodne i brzo rastu da će ih u periodu sazrijevanja čak i na balkonu bez problema svake nedjelje izrasti dovoljno za jedan obrok.
Malo kalorija
Ukus tikvica je blag i nježan. Imaju malo kalorija, u sto grama samo 16 kalorija. Činjenica da su lagane ne umanjuje njihovu nutritivnu vrijednost. Sadrže gotovo 95 posto vode i obilje vitamina, minerala i drugih nutrijenata. Ističu se među njima vitamin A, neophodan za vid, rast i razvoj kostiju, vitamin C kao snažan antioksidans i kompleks vitamina B, a od minerala zastupljeni su magnezijum i fosfor koji su važni za koštanu masu, zatim mangan, željezo, kalcijum, kalijum, cink. Obiluju tikvice i ostalim zdravstveno korisnim hranjivim materijama, među kojima se mogu istaći omega-3 masne kiseline, folna kiselina i triptofan, koji je zaslužan za regulaciju sna.
Kora žutih tikvica obiluje beta-karotenom. Zbog niske kalorične vrijednosti tikvice su, kao i većina povrća, odličan izbor za sve koji žele zadržati vitkost i idealnu tjelesnu težinu. Posebno se preporučuju u ishrani osoba koje žele smršati; daju osjećaj sitosti, pružaju organizmu mnoge korisne sastojke, a zbog vrlo malo kalorija neće ga opteretiti. Kod nas se tikvice najčešće pripremaju na žaru, pržene u tiganju, punjene, pohane, dodatak su salatama i tjesteninama ili se od njih prave krem čorbe. Pobornici sirove ishrane od tikvica prave ukusne sirove špagete, a u italijanskoj kuhinji se često priprema i hljeb sa tikvicama ili se dodaju u smjesu za palačinke.
Različite boje i oblici
Mnogo je vrsta tikvica koje se razlikuju po boji, obliku, veličini i ukusu. Najpoznatije i kod nas najzastupljenije su tipa zucchini, zelene, duguljaste i uske, spolja liče na krastavac, a meso im je bjelkasto s obiljem sjemenki.
Tokom ljetnih mjeseci prodavnice su prepune ovog povrća, a mada su najzastupljenije upravo zelene, u sezoni se mogu kupiti i tikvice sa žutom korom, zelene okrugle tikvice i tikvice oblika tanjirića koje su gušće strukture i nešto slađe. Za razliku od tikvi koje su specifične po čvrstoj i uglavnom nejestivoj kori, tikvicama je kora tanka i jestiva, a unutrašnjost mekana s mekanim sjemenkama.
Upravo je u kori većina vrijednih sastojaka pa je ne treba guliti, posebno ako su plodovi mladi i sigurnog porijekla, a to znači iz domaćeg vrta, svježe ubrani i neprskani. Da bi bile ukusne, tikvice moraju biti svježe, a to ćete prepoznati po čvrstoj, sjajnoj i neoštećenoj kori. Na dodir bi trebalo da budu čvrste. Svakako treba izbjegavati prezrele ili nedovoljno zrele tikvice jer one neće oduševiti nepce ukusom. Prezrele tikvice iznutra su tvrde, meso im je vlaknasto, a košpice velike. Nezrele takođe nemaju dobar ukus.
Blagotvorno djeluju na zdravlje
Redovna konzumacija ovog povrća organizmu pruža mnoge blagodati: snadbijeva ga dijetalnim vlaknima, što povoljno utiče na probavu, čisti crijeva od toksina i pospješuje izbacivanje vode iz organizma. Istraživanja su potvrdila i neke druge povoljne uticaje na zdravlje pa se pokazalo da zahvaljujući velikoj količini fitonutrijenata luteina i zeaksantina tikvice imaju snažno antioksidansno dejstvo pa čuvaju organizam od uticaja štetnih slobodnih radikala. Zbog visokog sadržaja mangana tikvice povoljno utiču na metabolizam bjelančevina i ugljenih hidrata, ali i na povećanje libida. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje vaskularnog sistema i snižavaju holesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od razvoja arteroskleroze, te srčanog i moždanog udara.
Budući da su tikvice bogat izvor vitamina C, osim što blagotvorno djeluju na zdravlje srca i vaskularnog sistema, čuvaju zdravlje očiju jer ih taj vitamin kao moćan antioksidans štiti od oksidativnog oštećenja koje uzrokuje bolesti poput katarakte. Tikvice mogu njegovati tijelo i spolja. Ako je koža lica suha, sve što treba jeste isjeći tikvice na kolutove i staviti ih na lice, slično kao što se radi sa krastavcem.
Na licu ih treba ostaviti barem petnaestak minuta, kako bi koža upila sve vrijedne sastojke, a ako ste strpljivi, neće na odmet biti držati ih i duže. Dobre su i za problematičnu kožu sklonu miteserima i aknama, a u tom slučaju najbolje je ulje dobijeno iz njenih sjemenki. Sezona je tikvica i pravo je vrijeme da iskoristite sve njihove kvalitete i povoljan uticaj na zdravlje, te uživate u njima na bezbroj načina.
Na licu ih treba ostaviti barem petnaestak minuta, kako bi koža upila sve vrijedne sastojke, a ako ste strpljivi, neće na odmet biti držati ih i duže. Dobre su i za problematičnu kožu sklonu miteserima i aknama, a u tom slučaju najbolje je ulje dobijeno iz njenih sjemenki. Sezona je tikvica i pravo je vrijeme da iskoristite sve njihove kvalitete i povoljan uticaj na zdravlje, te uživate u njima na bezbroj načina.
Probajte i cvjetove
U kulinarstvu se najčešće koristi plod tikvica, ali vrlo su ukusni i njihovi cvjetovi. Ljubitelji dobre hrane kažu da su dobro pripremljeni cvjetovi ukusniji od ploda tikvice. Mogu se pripremati na razne načine, a najjednostavniji i verovatno najpopularniji je kratko prženje cvjetova prethodno umočenih u tijesto napravljeno od brašna, soli i vode.
U kulinarstvu se najčešće koristi plod tikvica, ali vrlo su ukusni i njihovi cvjetovi. Ljubitelji dobre hrane kažu da su dobro pripremljeni cvjetovi ukusniji od ploda tikvice. Mogu se pripremati na razne načine, a najjednostavniji i verovatno najpopularniji je kratko prženje cvjetova prethodno umočenih u tijesto napravljeno od brašna, soli i vode.
Izvor: lepotaizdravlje.rs
0 komentari:
Objavi komentar