2/23/2017



Iako ga često miješaju sa korijenom peršuna, paškanat (paštrnak) je sasvim drugačije povrće i ima brojna blagotvorna svojstva.

Riječ je o dvogodišnjoj biljci bogatoj eteričnim uljima, mineralima, vlaknima i vitaminima kao što su B, C i E. Paškanat je jedan od najpoznatijih biljnih izvora kalijuma i štiti zdravlje srca, pluća, jetre i bubrega.
Paškanat je dobar diuretik i ubrzava izbacivanje vode iz organizma. Blagotvorno djeluje i na krvni pritisak, krvne sudove, grčeve u stomaku, povišenu tjelesnu temperaturu i probavne tegobe.
Možete ga koristiti cijelog – od korijena do listova. Najčešće se koristi korijen, koji se dodaje supama i varivima na isti način kao mrkva, a listove možete koristiti baš kao i listove peršuna.
Čuvajte ga u frižideru u plastičnoj kesici iz koje ste prethodno istisnuli vazduh.

Izvor:vecernji.hr

Related Posts:

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku