3/01/2017




Divlji šipak biljka je koja raste uz rubne dijelove šuma, raznih grmova i općenito na zapuštenim područjima. Cijenimo ga zbog mnogih zdravstvenih dobrobiti, a najviše ga konzumiramo u obliku čaja ili marmelada. Šipaktakođer posjeduje velike količine vitamina C koje se ne uništavaju procesom kuhanja što ga čini izvrsnim za pripremu raznih pekmeza, marmelada, vinaili likera.

Njegovi svijetlocrveni plodovi se pred kraj ljeta sakupljaju dok su još tvrdi, a suše se na temperaturi višoj od 50 Celzijevih stupnjeva. Šipak pripada roduruža, a od njega se proizvodi iznimno cijenjeno ulje za njegu kože, poznatije pod nazivom ulje ploda divlje ruže. Zbog njihovih ljekovitih svojstava mogu se koristiti plodovi bez sjemenki te same sjemenke.
Šipak nam je svima poznat iz djetinjstva kada smo ga konzumirali u obliku čaja slatko-kiselkastog okusa, koji je mogao biti odličan saveznik kodprehlade ili gripe. Ljekovita svojstva šipak može zahvaliti bogatom sastavuvitamina C, D, P, K, B1, B2, B3. U mesnatim plodovima se nalaze i velike količine minerala natrija, željeza, mangana i selena s nešto manjim vrijednostima magnezija, kalija, fosfora, sumpora i silicija.

Ljekovito djelovanje

  • Podiže imunitet
  • Sprječava malaksalost
  • Čisti krv
  • Pomaže kod bolesti bubrega
  • Potiče probavu
  • Štiti od bakterija i virusa
  • Pomaže kod proljetnog umora
  • Utječe na regulaciju hormona
  • Djeluje na reumatizam
Od šipka možete pripremati razne slastice i pripravke koji su idealni za zimske mjesece kada naš imunitet opada, a tmurni dani utječu naraspoloženje ili pridodaju umoru. Ženama se posebice preporučuje njega kože uljem ploda divlje ruže (šipka) jer ima niz pozitivnih utjecaja na izgled izdravlje kože.
Istraživanja pokazuju kako razina askorbinske kiseline (vitamina C) iz šipka kuhanjem ne opada već se povećava, no bitno je potrošiti proizvode od šipkau roku godine dana jer se stajanjem razina askorbinske kiseline smanjuje na samo 1/4 originalnog iznosa.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku