3/13/2017




Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijem, manganom, bakrom, magnezijum i vitaminom B, a u kombinaciji s medom i limunom pruža našem organizmu pravu energetsku bombu.

Đumbir se koristi kao namirnica još od davnina, a njegova primjena je vrlo široka. Đumbir između ostalog ublažava bolove, pomaže liječenju artritisa, smanjuje upale, a koristi se i kod mršavljenja jer ubrzava metabolizam.
Svakako je najbolja namirnica za zimske dane, jer su tada prehlade češće, a on uvelike može prevenirati i liječiti od prehlade.
Prije korištenja, bitno je napomenuti nekoliko ključnih stavki vezanih uz namirnice.
Kada kupujete med, dajte prednost domaćim proizvođačima jer su vrlo značajna odstupanja u kvaliteti, koja je vrlo bitna. Isto tako med uvijek vadite s drvenom, plastičnom ili porculanskom žlicom, jer u dodiru s metalom, med gubi neka od svojih ljekovitih svojstva. Također, med u vrućoj tekućini gubi svoja svojstva i uvijek ga je potrebno stavljati u mlaku tekućinu.
Ako nemate pristup domaćem limunu, uvijek mu prethodno skinite koru ili ga jednostavno iscijedite, kako pesticidi, koji se obično nalaze u kori, ne bi dospjeli u vaš pripravak.

Čaj od đumbira, meda i limuna

Za pripremu čaja od đumbira potrebno je 1 L vode, korijen đumbira, otprilike 5 cm duljine i med po želji.
  • Đumbir operite i očistite, a zatim nasjeckajte na kockice ili ga naribajte.
  • Vodu stavite iznad vatre, a kada prokuha, u nju ubacite pripremljeni đumbir.
  • Zatim čaj kuhajte na laganoj vatri 15 do 20 minuta.
  • Kada je čaj kuhan, procijedite ga tako da iz njega izvadite komade đumbira.
  • Ostavite čaj da se malo ohladi, a zatim u njega dodajte med i limun po želji.
Vrlo je bitno napomenuti da med u vrućoj tekućini gubi svoja svojstva, tako da svakako pričekajte da čaj postane topao, prije nego u njega stavite med.
Ovaj čaj možete popiti dok je još topao ili ga sačuvati u frižideru i tako dobitiledeni čaj.

Kašica od đumbira, meda i limuna

Za pripremu kašice potrebno je 300 g meda i 3 limuna, a đumbir dodajte po želji, ovisno o tome koliko podnosite okus đumbira.
  • Limunu odstranite koru, narežite ga i povadite sjemenke.
  • Đumbir operite i očistite, a zatim ga naribajte i maksimalno iscijedite njegov sok. (Komadiće đumbira po želji možete ostaviti ili odstraniti i koristiti samo sok)
  • Sve sastojke stavite u blender, dobro izmiješajte, a zatim pripravak pohranite u staklenu teglicu.
Koristite 1 do 2 žlice dnevno, razmućeno u vodi ili samostalno.



Izvor: krenizdravo.rtl.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku