Još su nas od malih nogu učili da je djeci potrebna dnevna doza mliječnih proizvoda za zdrave i jake kosti. Što smo stariji, sve manje konzumiramo mliječne proizvode, a neki od nas su postali vegani ili su stvorili intoleranciju na mliječne proizvode. No, istraživanja pokazuju da konzumacija mliječnih proizvoda ima veze s fizičkom spremnošću, da ne spominjemo gustoću kostiju i niži rizik od osteoporoze.
Nedavna istraživanja pokazuju da osobe koje konzumiraju jogurt imaju bolje rezultate na testovima fizičke sposobnostiunatoč pušenju, konzumaciji alkohola i tjelesnoj neaktivnosti. Osobe koje su u redovitoj prehrani konzumirale jogurt su u prosjeku imale 3 do 4% veću mineralnu gustoću kostiju i čak 39% manji rizik od osteoporoze. Ovi rezultati su posebno vidljivi kod žena.
Jogurt je dobar izvor mikronutrijenata, vitamina D, vitamina B, kalcija, proteina i probiotika. Provedeno je istraživanje u kojem su ispitani učinci drugih mliječnih proizvoda no, nisu pokazali ni približne učinke na zdravlje kao jogurt.
Ako namjeravate uvrstiti jogurt u svakodnevnu prehranu, pripazite na njegov sastav. Izbjegavajte one koji sadrže šećer. Najbolja opcija su grčki jogurti i njegove varijacije. Možete ga konzumirati samostalno, a zbog njegove gušće teksture, slobodno ga dodajte jelima i preljevima.
Izvor: centarzdravlja
0 komentari:
Objavi komentar