U našoj biljnoj ljekarni pronaći ćete mnogo biljaka o čijim se ljekovitim svojstvima govori i piše već stoljećima, ali malo koja od njih je korisna kao aromatična kadulja, osobito kada je u pitanju zdravlje žena. Ova biljka iz porodice usnatica tradicionalno je vezana uz:
- regulaciju menstrualnog ciklusa,
- ublažavanje simptoma menopauze i
- oblikovanje ženstvene figure.
Pripravci od kadulje mogu vam pomoći da uklonite masne naslage s područja trbuha, ali i puno više od toga. Ona je poznata po svojim protuupalnim i sedativnim svojstvima koja imaju blagotvorni učinak na probavu i hormone. Već smo pisali o čaju od kadulje. Sada vam predstavljamo njezin sirup.
Sirup od kadulje
S obzirom na svoju aromatičnost, kadulja se često koristi u kuhanju, a sirup od kadulje dodaje se alkoholnim pićima i koktelima. No kadulja je više od svoga mirisa. Ubacivanjem pripravaka od kadulje u svakodnevnu prehranu višestruko ste na dobitku.
Za što je sve dobar?
- artritis i reumatski procesi (protuupalno djelovanje);
- oksigenacija organizma (antioksidans);
- sprječava nakupljanje tekućine u organizmu (diuretik);
- koristi se za izradu lijekova kojima se liječi Alzheimerova bolest;
- kvalitetan san;
- liječi respiratorne i probavne probleme;
- kašalj i upala grla;
- ublažuje infekcije i njeguje rane na koži;
- mršavljenje (detoksikacija);
- regulacija menstrualnog ciklusa;
- ublažavanje simptoma menopauze.
Kadulja je jedan od boljih čistača organizma. Njezini sastojci otapaju masti, smanjuju oticanje u trbuhu i sprječavaju zatvor. Kada se redovito konzumira, smanjuje upalu i sagorijeva mast koja se tamo nalazi te pomaže da se vaš trbuh stanji.
Kako pripremiti sirup od kadulje?
I. recept (klasični)
Sastojci:
- 1 šalica vode
- 2 šalice šećera
- 8 listova kadulje
U srednje velikoj posudi pomiješajte vodu i šećer. Neka se smjesa kuha na laganoj vatri. Često miješajte i kuhajte dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim maknite sa štednjaka i pustite da se sirup ohladi.
Nakon toga ga prebacite u staklenku i u nju ubacite listove kadulje. Koristite žlicu kako biste listove u potpunosti utopili u sirup. Pokrijte staklenku i ostavite da stoji tako 2 do 3 dana. Na kraju uklonite lišće i uživajte!
II. recept s limunom i medom
Sastojci:
- 1 čaša vode
- 6 listova kadulje
- sok od pola limuna
- 2 žlice meda
Šest listova kadulje dodajte u čašu kipuće vode. Pustite da se skuhaju, a kada se smjesa ohladi dodajte limunov sok. Osim limuna možete koristiti i grejp. Dobro izmiješajte i zasladite medom. Ovako pripremljen sirup možete piti odmah.
III. recept za kašalj
Sastojci:
- 1 čajna žličica suhog lišća kadulje ili 2 čajne žličice svježih, sitno nasjeckanih listova kadulje,
- 1 žlica meda
- 500 ml vode (oko 2 ¼ šalice)
- jabučni ocat
Neka se voda s kaduljom skuha u loncu. Dok se kuha lonac poklopite i smanjite jačinu plamena. Ostavite da se lagano pirja 30 minuta.Procijedite smjesu u mjernu posudu.
Ubacite količinu jabučnog octa jednaku količini smjese i promiješajte. Na kraju zasladite medom. Čuvajte sirup u čistim, čvrsto zatvorenim bocama, na hladnom i tamnom mjestu.
Savjeti za pripremu i konzumaciju sirupa u određenim okolnostima
Za pripremu sirupa najbolje je koristiti svježu, ali možete koristiti i dostupniju, sušenu kadulju. Možete je pronaći u malim pakiranjima u drogerijama i ljekarnama, a ponekad i u običnim marketima.
Ako želite smršaviti:
- pijte sirup 4 kontinuirana dana,
- triput dnevno,
- dvaput mjesečno.
Tih dana uklonite iz svoje prehrane masnu hranu, izbjegavajte meso i slatkiše. Obogatite prehranu voćem, povrćem i vlaknima. Sirup pijte za doručak, prije ručka i prije večere. Sirup je najbolje piti svjež pa pripremite za/na taj dan.
Zapamtite, samo četiri dana! Malo po malo vidjet ćete kako vaš trbuh postaje čvrst i ravan. Sirup za kašalj ili upalu grla se, nakon što ga jednom pripremite, može koristiti kad god je to potrebno. Odrasli neka uzimaju po jednu žličicu, a djeca pola po dozi.
Pri izradi sirupa kadulja se često kombinira s drugim biljkama snažnih mirisa, kao što su smreka, ružmarin ili crni papar. Napomena: Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom prije uzimanja biljnih lijekova.
Izvor: krenizdravo.rtl.hr
0 komentari:
Objavi komentar