7/24/2017



Titranje mišića koje se osjeća kao blago pulsiranje ili drhtanje u rukama, nogama, trbuhu, kapcima i drugim dijelovima tijela najčešće je bezopasno i prolazi samo od sebe.

Može se osjetiti pri pokretu ili mirovanju, može trajati od nekoliko sekundi do nekoliko minuta, može se pojaviti samo jednom ili se periodično ponavljati, ovisno o uzrocima i stanju organizma.
Ponekad titranje mišića može biti simptom nekog stanja ili bolesti, međutim za postavljanje kliničke slike nije dovoljan simptom. Donosimo najčešće moguće uzroke titranja mišića.

Naporan trening ili druga fizička aktivnost


Ako pretjerate prilikom fizičke aktivnosti, mišići mogu drhtati kao posljedica prevelikog opterećenja. Ovo se često događa osobama koje su tek počele trenirati ili se baviti sportom.
Kako biste spriječili titranje mišića nakon treninga, nemojte naglo pojačavati intenzitet vježbi i uvijek se dobro zagrijte prije početka.
Dehidracija i niska razina šećera u krvi također mogu uzrokovati titranje mišića tijekom i nakon vježbanja, stoga je važno piti mnogo tekućine i unijeti dovoljno energije kroz prehranu prije svakog bavljenja sportom.

Hipokalemija

Hipokalemija je manjak važnih minerala u tijelu, posebno kalija i magnezija, koja uzrokuje mišićnu slabost, grčeve u mišićima, zatvor te mialgiju, odnosno bol u mišićima. Manjak minerala oslabljuje mišiće zbog čega se prilikom njihovog naprezanja može osjetiti titranje odnosno podrhtavanje. 
Do hipokalemije dolazi uslijed velikog gubitka tekućine, primjerice kod proljeva, povraćanja ili prekomjernog znojenja. Uzroci disbalansa minerala u organizmu mogu biti i bolesti gušterače, bubrega, nadbubrežne žlijezde, dijabetes te korištenje određenih lijekova.
Blaga hipokalemija obično se suzbije promjenom prehrane što podrazumijeva unošenje namirnica bogatih kalijem, poput zelenog povrća i citrusnog voća. Teži oblici hipokalemije liječi se po preporuci liječnika farmaceutskom nadoknadom kalija. 

Sindrom benigne falkulacije

Benigne falkulacije su kontinuirana trzanja određenih mišića koja uglavnom prolaze neopaženo, ali ponekad ih možemo osjetiti prilikom mirovanja. Riječ je o sasvim bezopasnom stanju koje ne može uzrokovati nikakve probleme te ga nije ni potrebno liječiti.
Ne zna se zašto točno dolazi do ovih trzaja, iako se oni povezuju s nedostatkom sna, prevelikom količinom kofeina i nikotina, dehidracijom, trudnoćom ili mamurlukom. 
Ako benigne falkulacije postanu učestale i iritantne, liječnik može prepisati lijekove za kontrolu grčeva u mišićima. Ipak, jednostavnije i prirodnije rješenje je u odmoru i zdravoj prehrani. 

Hipoglikemija

Hipoglikemija je stanje niske preniske razine šećera, odnosno glukoze u krvi. S obzirom na to da mozak koristi glukozu kao primarni izvor energije, nedostatak iste sprječava normalan rad mozga.
Manjak glukoze uzrokuje ozbiljne simptome poput glavobolje, vrtoglavice, zamućenog vida, teškoće u koncentraciji i koordinaciji, zbunjenost i ostale neurološke probleme.
Zbog viška epinefrina i norepinefrina mogu se pojaviti i drugi simptomi kao što znojenje, tremor, odnosno drhtavica koja se očituje u titranju mišića,ubrzan rad srca, anksioznost i glad.

Esencijalni tremor

Esencijalni tremor je nasljedna bolest koja uzrokuje drhtanje ruku i glave, rjeđe jezika i glasnica. Ako jedan roditelj ima esencijalni tremor, šanse da će ga dobiti i dijete su 50 %.
Riječ je o titranju mišića, najčešće mišića jedne ili obje ruke, u pokretu ili u određenom položaju. Time se razlikuje od tremora kod Parkinsonove bolesti gdje se titranje događa i u mirovanju.
Esencijalni tremor obično ostaje u blažem obliku i ne uzrokuje probleme u svakodnevnom životu.

Miokimija očnog kapka

Riječ je o spontanom podrhtavanju mišićnih vlakana unutar mišića do kojeg dolazi kada nema dovoljno snage za kontrakciju čitavog mišića. Često titra donji očni kapak, što može biti neugodno, ali je potpuno bezopasno.
Do titranja očnog kapka može dovesti i pretjerano konzumiranje kofeina, alkohola, cigareta ili droga, kao i zamor očiju uslijed dugotrajnog gledanja u ekran.

Hipertireoza

Hipertireoza je stanje povećane aktivnosti štitne žlijezde koja regulira bazalni metabolizam te tako metaboličku aktivnost i sintezu proteina u tijelu. 
Povećana aktivnost štitnjače može uzrokovati čitav niz simptoma, među kojima i drhtanje ruku, te slabost i titranje u mišićima. Ostali simptomi uključuju nervozu, općeniti osjećaj umora, gubitak kose i tjelesne težine, proljev te neredovite mjesečnice. 
Hipertireoza je stanje koje zahtijeva medicinsko liječenje, a dijagnosticira se analizom krvi te ultrazvukom, pa ako sumnjate na ovaj poremećaj, svakako posjetite liječnika.

Anksioznost i napadaj panike

Kao odgovor na psihički stres, mišići se mogu aktivirati zbog čega dolazi do titranja, trzanja ili grčenja mišića. To se događa jer živčani sustav stres percipira kao opasnost i pokreće mišiće kako bi se ubrzale tjelesne reakcije i tijelo pripremilo za fizički obračun s izvorom opasnosti. 
To se može osjetiti kao drhtanje u čitavom tijelu ili pak kao trzaji u jednoj ili obje ruke ili noge, kao i treperenje mišića očiju.
U slučaju titranja mišića zbog psihičkih razloga, najvažnije je ukloniti uzrok stresa i dovesti tijelo u stanje mirovanja. Takvi su trzaji bezazleni, ali osobu koja ih doživljava mogu dodatno uplašiti zbog čega joj može biti potrebna liječnička pomoć.

Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest podrazumijeva progresivno degenerativno stanje koje karakterizira drhtanje, usporenost pokreta, ukočenost u mišićima te nepravilno držanje tijela.
Uzrok Parkinsonove bolesti nalazi se u degenerativnim promjenama u području mozga koje uzrokuju smanjeno lučenje dopamina, kemijske tvari koja omogućuje ljudima normalno i precizno kretanje i kontrolu nad pokretima. 

Određeni lijekovi

Neželjene titraje u mišićima i drhtavicu mogu izazvati i različiti lijekovi, što se događa najčešće s rukama, nogama i glavom u određenom položaju
Lijekovi koji mogu izazvati ovaj simptom su, među ostalima, lijekovi koji se koriste u liječenju karcinoma, lijekovi protiv epileptičnih napadajaantihistaminiciantidepresivi, poneki lijekovi za srce te poneki antibiotici.
U slučaju bilo kakvih neobičnih simptoma prilikom uzimanja lijekova potrebno je odmah obavijestiti liječnika te promijeniti terapiju.



Izvor: krenizdravo.rtl.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku