8/02/2017



Češnjak je često nazivan i moćnim prirodnim antibiotikom kojeg možete koristiti svaki dan. Posjeduje antivirusna i antibakterijska svojstva, kao i antigljivična. Ojačava imunološki sustav i na prirodan način jača tijelo.

No premda mislimo da o češnjaku znamo sve neki podaci bi nas mogli iznenaditi. Otkrivano vam neobične načina na koje vam češnjak može biti koristan
1. Pomaže u borbi protiv atletskog stopala
Češnjak ima antifungalna svojstva i pomaže u borbi protiv atletskog stopala, odnosno gljivične infekcije koju mogu dobiti svi koji se bosonogi hodaju po svlačionicama, kupaonica i drugim prostorijama s vlažnim podovima. Kako bi se riješili gljivica u mlaku vodu stavite malo zgnječenog češnjaka ili praha češnjaka i namačite stopala.
Gljivica se možete pokušati riješiti i tako da zdrobite par češnjeva češnjaka stavite ih u pamučnu čarapu i obučete te pustite da djeluju preko noći. Postupak treba ponavljati šest dana.
2. Prirodni je lijek u borbi protiv akni
Češnjak ima prirodna antibakterijska svojstva i mogao bi mogao pomoći i kod akni. Jednostavno s izrezanim češnjom češnjaka pređite preko akne. Nemojte mazati cijelo lice, već samo vrh akne. Postupak ponovite nekoliko puta u danu, a češnjak bi trebao odraditi svoje i akne bi trebale brže nestati.
Možete napraviti i malu smjesu od usitnjenog češnjaka i vode. Tako pripremljenu smjesu čistim prstima masirajte po licu i nakon nekoliko minuta lice isperite toplom vodom. Češnjak će odstraniti bakterije sa kože. Osim s vodom češnjak možete pomiješati s dvije žlice maslinova ulja i žlicom meda.
Ako prilikom ovih postupaka u bilo kojem trenutku osjetite peckanje masku isperite toplom vodom i prilikom iduće pripreme stavite manje češnjaka.
3. Jača nokte
Osim brojnih blagotvornih učinaka na zdravlje organizma češnjak može imati i ovu beauty svrhu. Ukoliko želite ojačati lomljive nokte sklone pucanju, malo sitno usitnjenog češnjak stavite u prozirni lak za nokte i ostavite da odstoji sedam dana. Nakon toga nanesite lak, a rezultat bi trebali biti čvršći i jači nokti.
4. Pomaže kod infekcije ušiju
Češnjak bi mogao olakšati upalu uha, a koristiti ga možete naravno samo za vanjsku primjenu. Prirodnog iscjelitelja koristili su od davnina i alternativni liječnici i tradicionalni doktori, a njegova učinkovita svojstva vrijedi isprobati i kod infekcija uha.
Istraživanja su dokazala kako ekstrakt češnjaka zaustavlja rast bakterija, virusa i gljivica. U borbi s bolnim ušima moglo bi pomoći češnjakovo ulje. Malo ulja stavite na prste i lagano masirajte oko ušiju s vanjske strane.
5. Dezinficira i čisti
Ako ste pobornik kućnih pripravaka za čišćenje za proljetno pospremanje svakako možete koristiti češnjak. Zdrobljeni češnjak pomiješajte s octom i sokom od limuna i koristite ga kao sredstvo dezinfekcije u kupaonicama i kuhinjama. Ocat je izvrstan za uklanjanje kamenca, češnjak dezinficira, a limun ublažava miris. Ipak tijekom ovog postupka čišćenja prozore držite otvorenima, kako bi eventualno ‘jaki’ miris češnjaka izvjetrio. U svakom slučaju zdraviji je od mirisa kupovnih kemikalija kojima nerijetko čistimo sanitarije.
Osim toga češnjak može biti i prirodni pesticid kojim ćete zaštititi svoj vrt. Mali nametnici ne vole bijeli luk, a kako biste ih se riješili možete napraviti prirodni pesticid sa češnjakom, malo mineralnog ulja, vode, i tekućeg sapuna.
Sredstvo treba čuvati od dohvata djece. Iako se češnjak ponekad naziva ‘smrdljiva ruža’, upravo on može izliječiti biljku ruže od napada lisnih ušiju. Mljeveni češnjak pomiješajte s vodom i dobivenom tekućinom pošpricajte listove ruže.
Zanimljivosti o češnjaku:
– Češnjak su morali jesti robovi koji su gradili piramide kako bi povećali snagu i izdržljivost
– Pripravci češnjaka upotrebljavali su se u ratovima za obradu rana na bojnom polju
– Češnjak ima samo 4 kalorije po češnju
– Kina je najveći proizvođač češnjaka na svijetu
– Ima 300 različitih vrsta češnjaka diljem svijeta
– Aliumfobija je strah od češnjaka


Izvor: biljnicajevi.info

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku