11/17/2017

Novija istraživanja pokazuju da osobe koje pokazuju intoleranciju na gluten možda i nisu tako osjetljive. Njihova osjetljivost može biti uzrokovana nečim drugim, osim glutenom.
Oko 13% onih koji tvrde da su osjetljivi na gluten, nakon konzumacije kruha i tjestenine, žale se na nadutost. Samo 1% ima simptome celijakije, autoimune bolesti koja se manifestira intolerancijom na gluten, a uključuje proljev i probavne smetnje

Gluten je od početka predstavljen kao glavni krivac za pojavu simptoma celijakije, a činjenica i jest da izbjegavanjem pšenice u prehrani pacijent osjeća značajno poboljšanje. No, čini se da je ta pretpostavka bila pogrešna.
Osjetljivost na gluten je postala prava kontroverza. Neka istraživanja pokazuju da ne postoje razlike u simptomima kada pacijent pojede namirnice bez i s glutenom. Nova istraživanja osjetljivosti na gluten povezuju se s fruktanom, polimerom molekule fruktoze, a nalaze se u pšenici, ječmu, raži i ostalim sličnim namirnicama.
U istraživanju je sudjelovalo 59 osoba koje ne pate od osjetljivosti na gluten. Sudionici su bili podijeljeni u 3 skupine i morali su jesti posebne žitarice. Jedan tip žitarica je sadržavao gluten, drugi fruktan a treći ništa od navedenog. Svaka skupina je jela jedan tip žitarica kroz tjedan dana, s tim da nisu znali koji tip žitarica će konzumirati.
Rezultati su pokazali da žitarice s fruktanom izazivaju 15% više nadutosti i 13% više gastrointestinalnih problema od onih s glutenom i žitaricama koje ne sadrže ni jedno od toga.
Izvor: centarzdravlje.hr

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku