12/08/2017

Komorač je aromatična biljka koja se naveliko koristi u kulinarske i ljekovite svrhe. Sjemenke komorača imaju aromu poput anisa i često se koriste kao začin u indijskim i bliskoistočnim kuhinjama. Ova biljka i njezini derivati najpoznatiji su po svom pozitivnom djelovanju na probavu, liječenju hipertenzije i poremećaja disanja te povećanju proizvodnje mlijeka kod dojilja.


No to je tek početak kada su u pitanju zdravi učinci komorača. Najlakši način za ubacivanje komorača u prehranu mogao bi biti upravo čaj od njegovih sjemenki, lišća ili gomolja.

Za što je sve dobar čaj od komorača?

Jedna šalica biljnog čaja od komorača obogatit će vas vitaminima A, B, C i D, antioksidansima i aminokiselinama, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom, magnezijem, manganom, molibdenom, natrijem, sumporom i cinkom.

Pozitivno djeluje na probavu

Dobar utjecaj na probavu je najvažnija zdravstvena prednost čaja od komorača. Osnova toga je njegovo eterično ulje koje sadrži estrogen. On inhibira grčenje mišića i omogućuje lakšu probavu, a ublažava čak i štucanje.

Aromatična svojstva komorača čine ga odličnim saveznikom u liječenju nadutosti, proljeva ili želučanih grčeva, koji su također simptomi sindroma iritabilnog crijeva. Komorač smanjuje stupanj kiselosti u želucu i crijevima te istovremeno pomaže u liječenju grčeva i mučnine i oslobađa crijeva nametnika i bakterija. Dobar je čak i za bebe koje pate od grčeva.

Čaj za čišćenje i mršavljenje

Čaj od komorača je diuretik te pomaže pri eliminaciji toksina iz tijela. Povećava zdrav protok urina i štiti jetru od oštećenja alkoholom. Pomaže kod liječenja bolesti kao što je žutica. Čišćenjem krvi poboljšava se i funkcija bubrega i sprječava bubrežni kamenac.

Redovito čišćenje ovim čajem može poboljšati zdravlje vaših zglobova te umanjiti rizik od artritisa i gihta. Osim toga, čaj od komorača može smanjiti zadržavanje vode u vašem tijelu. To ubrzava vaš metabolizam i omogućuje vam da brže sagorite višak masti ili istopite celulit. On također ima sposobnost regulacije vašeg apetita.

Uravnotežuje hormone

Zdrava jetra dovodi do hormonske ravnoteže, a to je ključ za ublažavanje niza simptoma koji svakodnevno utječu na vas. Jedna od najvećih zdravstvenih prednosti ovog čaja je svakako njegova sposobnost da stimulira proizvodnju estrogena čime se ublažavaju simptomi PMS-a, menstrualni grčevi i simptomi menopauze.

Zbog prisutnosti anetola, čaj od komorača primalje i travari koriste kao tonik za zaštitu cijelog ženskog reproduktivnog sustava.

Mamin mali pomoćnik

Trudnicama ovaj čaj može biti pomoć kod jutarnjih mučnina, liječenju bolnih bradavica i infekcija. Jednostavno je, umočiti komad tkanine u čajnu mješavinu i primijenite je na upaljeno područje tri puta dnevno. Istovremeno se za vrijeme trudnoće ne preporučuje konzumacija samog čaja.

Uz odobrenje liječnika možete pomoću ovog čaja pokušati povećati protok mlijeka pri dojenju. No nemojte uzeti više od 2 do 4 šalice dnevno.

Jača imunološki sustav

Jak imunološki sustav pomaže u borbi protiv bakterija i virusa, a pomoću ovog čaja možete zaliječiti prve simptome njegova slabljenja, odnosno prehlade. Ovaj čaj pomaže sniziti temperaturu, ublažiti upalu grla i liječiti većinu oboljenja gornjih dišnih puteva (astma, bronhitis, kašalj i višak sluzi).

Osnažuje srce

Antioksidansi i vitamini će vam sniziti razine lošeg kolesterola i regulirati krvni tlak. Na taj bi vam način čaj od komorača kao dodatak vašoj prehrani, uz malo tjelovježbe i izbjegavanje masne hrane mogao pomoći u smanjivanju rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Poboljšava zdravlje očiju

Ponekad se nakon loše prospavane noći možete probuditi s natečenim i bolnim očima. Odolite iskušenju da se vratite u krevet i pripremite čaj od komorača. Natopite vatu u njemu i stavite je preko svojih kapaka na 10 minuta. Osim što osvježava, ovaj tretman ne samo da smanjuje natečenost očiju, već liječi i moguće infekcije oka poput konjunktivitisa.

Pomaže kod zadaha

Žvakanje sjemenki komorača može vas zasladiti nakon obroka, ali i pomoći vam da se riješite lošeg zadaha nakon jela. Pomaže i grgljanje čaja od komorača. Osim toga, komoračeva antibakterijska i protuupalna svojstva smiruju upalu desni koja također može uzrokovati neugodan zadah.

Poboljšava koncentraciju

Gomolj i sjeme komorača sadrže visoke razine kalija koji potiče električnu vodljivost po cijelom tijelu te tako doprinosi zdravom funkcioniranju mozga i kognitivnih sposobnosti. Uz to, čaj od komorača povećava dotok kisika u mozgu. Također je koristan kad je u pitanju liječenje depresije i odgađanje demencije.

Nuspojave čaja od komorača

Ako ste alergični na mrkvu ili celera s kojima komorač dijelu mnoga svojstva, mogli bi imati alergijsku reakciju na čaj (svrbež, osip ili oticanje kože).
Ako ste skloni krvnim ugrušcima, pijte ovaj čaj u umjerenim količinama.
Ako uzimate lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom, jer čaj od komorača može loše reagirati u kombinaciji s nekima.
Kako pripremiti i piti čaj od komorača?

Čaj pijte do tri puta dnevno i to najbolje nakon obroka.

Čaj od sjemenki

Za jednu šalicu čaja najprije nježno zgnječite jednu žličicu sjemenki u tarioniku. To će probuditi okus i njegovu božansku aromu. Takve sjemenke stavite u cjedilo za čaj i prelijte kipućom vodom. Pustite da odstoje tako 7 do 10 minuta. Nakon toga možete dodati još vode.

Čaj od svježih listova komorača

Odrežite svježe, zeleno lišće s gomolja i dobro ga isperite. U šalicu kipuće vode dodajte lišće i ostavite ga da tako odstoji 15-20 minuta. Uklonite lišće i dodajte vode.

Čaj od gomolja komorača

Očistite gomolj i nasjeckajte ga na manje komade. Zatim komade stavite u cjedilo, prelijte kipućom vodom i pustite da odstoje tako 15-20 minuta. Uklonite cjedilo i dodajte malo tople vode. Voilà!

Izvor: kreni-zdravo.rtl.hr

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku