Zobeni čaj je neutralnog okusa i obično se pije uz dodatak meda, cimeta, vanilije ili recimo sljeza i kadulje. Zobeni čaj može se piti i u većim količinama, npr. tako da se ujutro napravi količina koja se pije tijekom dana.
Čaj od zobi je zdrav, podiže spremnost imunološkog sustava pa ga u zimu pijemo kako se ne bismo razboljeli, a u proljeće kako bismo dobili dodatnu energiju.
Recept za pripremu čaj od zobi s dodatkom cimeta i vanilije
Za četiri čaše napitka potrebno vam je:
2 velike žlice zobi
jedan štapić cimeta (može i cimet u prahu)
6- 8 dcl vode
jedna žlica meda
2 male žličice vanilijinog ekstrakta
Priprema:
U lončić stavite zobene pahuljice, štapić cimeta i vodu te dovedite vodu do vrenja. Kad zavrije kuhajte još 10 minuta na laganoj vatri. Ugasite vatru i pričekajte da se ohladi na 40 C i tek tada dodajte vaniliju i med (med nikad nemojte dodavati u vruće napitke jer mu se tako gube ljekovita svojstva). Ocijedite zob i servirajte.
Ovaj čaj možete prirediti i bez dodataka (samo od zobi), a u čaj možete dodati i malo kadulje koja je dobra protiv infekcija.
Gdje kupiti zobene pahulje?
Zobene pahuljice prodaju se u skoro svim većim trgovinama. Mi preporučujemo “Hahne oats”, ima ih u konzumu i Mercatoru. Cijena je oko 8 kuna za pakiranje od 500 grama.
Izvor: kreni-zdravo.rtl.hr