12/20/2017

Kroz zadnjih pet tisuća godina, čovječanstvo je upoznalo i uzgojilo više od tisuću vrsta riže. Bijela, smeđa, basmati, divlja – sigurni smo da Aleksandar Veliki nije ulazio u detalje kada je rižu u 4.st.pr.Kr. donio sa jednog od mnogobrojnih vojnih pohoda.


Od tada je trebalo proći punih 12 stoljeća da se riža počne uzgajati u Europi. Iako potječe iz Indije i Kine, u literaturi se kao dvije glavne vrste razlikuju indijska (duga zrna) i japanska (okrugla zrna) vrsta.

Riža je žitarica koja s obzirom na svoju geolokacijsku prostranjenost hrani više od polovine svjetskog stanovništva. Kao namirnica bogata škrobom, karakterizira ju najveća energetska vrijednost među žitaricama (100 g = 355 kcal) te visok stupanj hranjivosti.

Sadrži i minerale od kojih je najviše fosfora i kalija. Također, sadrži i željezo, magnezij, kalcij, bakar te cink. Od vitamina sadrži najviše vitamina E, naročito u klici te vitamine b u ljusci.

Riža odlično utječe na crijevnu floru a kao namirnica koja ne osigurava sve aminokiseline potrebne čovjeku, odlično se nadopunjuje s mahunarkama pa nalazi svoje mjesto u varivima.

Osim vrijednih prehrambenih svojstava, riža se tisućama godina u raznim oblicima koristi u zdravstvene svrhe za prevenciju i liječenje pri čemu svakako prednjači, kod nas slabo poznata, crvena riža.

Crvena riža nastaje fermentacijom pomoću kvasca Monascus purpureus. Na Dalekom je istoku prihvaćena kao kineski narodni lijek i koristi se za liječenje bolesti srca i krvnih žila. 21.stoljeće je i u Europu donijelo svijest i sve širu primjenu crvene riže u zdravstvene svrhe.

Crvena riža i kolesterol
Rezultati istraživanja koje je najviše odjeknulo svakako je ono objavljeno u studiji u američkom American Journal of Cardiology. Studija je pokazala da ekstrakt crvene riže u obliku dodatka prehrani može umanjiti kolesterol u krvi za 15% te LDL kolesterol za 21%.

U ispitivanju je sudjelovalo 25 ispitanika s povišenim kolesterolom koji ne mogu ili ne smiju uzimati lijekove za snižavanje kolesterola. Nakon 4 tjedna uzimanja crvene riže kao dodatka prehrani, kod ispitanika je zabilježeno značajno sniženje i ukupnog i LDL kolesterola.

Osim ovoga, dostupan je zaključak istraživanja provedenog na 5000 dobrovoljaca u Kini koje je pokazalo da crvena fermentirana riža smanjuje opasnost od srčanog udara za oko 30 posto te rizik od srčanog udara bez smrtnih posljedica za gotovo 70 posto.

Crvena se riža u Europi i kod nas već neko vrijeme može kupiti u posebnim kapsulama odnosno tabletama.

Vezano uz isto, stručnjaci su istaknuli kako je ekstrakt crvene riže koji se je koristio kao dodatak prehrani u navedenih istraživanjima bio posebno pripremljen za istraživanje te da nije identičan onome koji se može naći u dodacima hrani u ljekarnama čiji aktivni sastojci još nisu ispitani.

U čemu je tajna?
Istraživanja su otkrila da sastojci crvene riže blokiraju sintezu kolesterola. Posljedično, snižavaju kolesterol i trigliceride u krvi, smanjuju proizvodnju kolesterola u jetri, povećavaju HDL „dobar“ kolesterol i poboljšavaju zdravlje krvožilnog sustava.

Ukratko:
U 100 grama sirove riže nalazi se u oko 12,5 posto vode, 0,6 grama masti, 6,6 grama bjelančevina i 79,4 grama ugljikohidrata.

Crvena riža nastaje fermentacijom kvasca pri čemu se na njenom sloju stvara crveni ljekoviti prah

Znanstvena je studija Heber D. i suradnika utvrdila da je samo jedan od 9 analiziranih preparata crvene riže dostupan u ljekarnama imao u svom sastavu svih 10 monakolinskih spojeva koje bi ovaj prirodni proizvod treba sadržavati.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku