MOĆNO ZRNO SUSAMA
Jedno tako moćno zrnce, kao što je susam, potpuno nezasluženo je često samo dekoracija. Susam posut po belom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste.
Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju lekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultivisanih biljaka. Susamovo ulje se koristi 5000 godina.
Semenke mogu da budu bele, crne i braon boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovine su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti.
Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože).
Minerali su sledeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zarastanje rana i leči nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da „izvuče“ iz susama.
Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni takođe utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija.
Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; takođe ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom.
Susam poboljšava delotvornost glibenklamida, lekova za lečenje šećerne bolesti.
Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću spremljenom na pari, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci se bolje iskoriste ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene semenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.
Od nje mogu da se prave razni slani i slatki prelivi, umaci, namazi. Pomešajte istu količinu tahinija i meda i napravili ste odličan slatki namaz. Humus je čuvena slana varijanta, čiji su glavni činioci naut i tahini. Pozdrav iz makrobiotičke kuhinje i eto ga gomašio.
Sprema se tako da se na suvom tiganju tostiraju susam i morska so u odnosu 9:1 (susam:so), a zatim se u suribačiju (nešto kao avan), avanu ili električnom mlinu za kafu samelju. Gomašio je primer za ravnotežu ulja i minerala i zdraviji način da se jelo posoli.
Ali Babina rečenica „Sezame, otvori se!“ zaista ima veze sa susamom, čija se mahuna rasprsne kada semenke budu sasvim zrele.
4/15/2016
11:57
s.d.n.h.
No comments
Related Posts:
BOLOVI U REBRIMA I ISPOD REBARA – uzroci, simptomi i liječenjeMnogo je uzroka zbog kojih je moguće osjećati bol u predjelu rebara. Često je riječ o kratkotrajnoj boli koja spontano prolazi, no ponekad ta bol može biti simptom određene upale ili sindroma. Prilikom osjeta takve boli važn… Read More
SAMOSTALNI PREGLED DOJKI - Za ženeOBAVEZNO! Jednom mjesečno izvršiti samostalni, manuelni pregled dojki kao što je prikazano na info grafiku dolje! Pored ovog infografika podjeliću sa vama i pet kratkih, brzih i jedostavnih savjeta koji smanjuju rizik za… Read More
RAK ANUSA I REKTUMA – uzroci, simptomi, komplikacije i liječenjeRak anusa je rijetka vrsta raka koji se javlja u analnom kanalu. Analni kanal je kratka cijev na kraju rektuma kroz koju stolica napušta tijelo. Rak anusa može uzrokovati znakove i simptome kao što su rektalno krvarenje i an… Read More
MEKINJE najbolji lek za probavu, gastritis, smanjuju rizik od pojave canceraLekovita svojstva potiču od toga što sadrže vlakna, bogate su celulozom, mineralima (gvoždje, fosfor, magnezijum ) i vitaminima. Pšenične mekinje sadrže 43 do 44% sirovih biljnih vlakana, najviše celuloze, koja je nerastorlji… Read More
SEDMIČNI HOROSKOP: Jedan znak čeka velika povišica!Sedmični horoskop od 20. do 27. novembra 2017. Ovan Moguće je da novi događaji na poslovnoj sceni dodatno komplikuju važne dogovore koje imate sa saradnicima. Važno je da pravilno procenite situacije kada treba da reguje… Read More
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar