7/18/2017



Ukoliko se osječate stalno klonuli i umorni, onda je vjervatno do disbalansa hormona u organizmu.
Koliko god se ćutalo o hormonima, oni imaju itekakvu ulogu u funkcjonisanju čitavog našeg sistema, tačnije organizma.
Kada hormoni progesteron, kortizol, serotonin, estrogen, testosteron, insulin i drugi rade kako trebaju, onda i vi funkcjonišete sasvim normalno.
Što se tiće broja zabilježenih osoba sa poremećenim hormonima preovladava ženski pol.
U nastavku imate priliku da vidite koji simptomi ukazuju na opasnost disbalansa u vašem tijelu, ukoliko se pronađete u nekom obavezno se obratite svom liječniku.
Problemi sa spavanjem
Ukoliko vam se san dosta promjenio u zadnje vrijeme, posebno ukoliko spavanje manje nego inaće, onda je definitivno riječ o hormonalnoj promjeni. Nemojte se brinuti jer postoje preparati koji vam mogu regulisati hormone.
Promjene u libidu
Ukoliko nemate želje za izntimni odnos, d ali se raidlo kod muške ili ženske osobe, to ukazuje da vam je nizak nivo hormona. Tačnije kod muškaraca testosterona, a kod žena estrogena. I ovaj se problem naravno da riješiti i to uz pomoć pravilne ishrane, ali ipak se obratite svom liječniku za pomoć.
Problem sa pamćenjem
Ako stalno zaboravljate gdje ste šta ostavili, kome ste nešto obečali ili se sječate samo kroz maglu, onda je to itekako uzrok niskog estrogena i kortizola. I ovaj problem nije za zanemaariti, zato se obratite svom liječniku za pomoć.
Problemi sa varenjem
Ako vam se pojave problemi sa varenjem, onda to ukazuje da imate nizak nivo serotonina. Ovaj simptom žene najčešće primjete kada trebaju dobiti menstruaicju ili kada je već imaju. Inaće uz probleme sa varenjem, nervozna crijeva su prateći rpoblem koji se javlja.
Probleme u apetitu
Ukoliko imate stalnu potrebu da jedete, tačnije da unosite samo hranu u sebe, a posebno ono koje nisu zdrave, jer se one itekako traže u tom trenutku, onda imate razloga da se obratite svom liječniku kako bi vam mogao pomoći. Izvadite hormonalne nalaze kako bi vam doktor mogao prpeisati terapiju koja odgovara vašim nalazima.
Probleme u raspoloženju
Stalno mjenjanje raspoloženja, iz dobrog u loše i obrnuto ukazuje na višak estrogen. Vaše emocije rade nenormalnom brzinom i definitivno ih treba ohladiti.
Promjene u tjelesnoj težini
Kod žena ukoliko se pojavi višak kilograma mora se znati da je to uzrokovano viškom estrogena, a manjkom progesterona. Ukoliko muškaci gube nenormalnom brzinom kilažu, onda je riječ o nedostatku testosretona, dok je estrogen krivacza njihovo naglo debljanje.
Posle čitanja ovog članka, nadamo se da ćete se odlučiti raditi homornalni nalaz kako bi bili sigurni da li vaši hormoni uredu.


Izvor: mojrecept.info

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku