8/12/2017



Istraživanje pokazuje da kava i biljni čaj mogu imati zaštitnu ulogu i spriječiti fibrozu jetre, stanje koje karakteriziraju progresivni ožiljci od kronične upale što može dovesti do razvoja ciroze.

Postoje vrlo malo epidemioloških i eksperimentalnih podataka koji upućuju na to da kava utječe na povećanje enzima jetre. Najnovija istraživanja pokazuju da kava ima snažno antioksidativno djelovanje, no mehanizam njezinog djelovanja i dalje nije u potpunosti jasan.
Istraživači su bili znatiželjni i željeli su saznati hoće li konzumacija kave imati sličan učinak na tvrdoću jetre kod osoba koje nemaju kronične bolesti jetre.
Istraživanje je obuhvatilo 2.424 sudionika u dobi od 45 i više godina. Ispitanici su odgovarali na pitanja i davali podatke o broju dnevno ispijenih šalica kave i čaja.
Uočeno je povećanje tvrdoće jetre kod 5.2% ispitanika ali, među onima čiji je unos kave bio 3 šalice dnevno ili više, postotak se smanjio na 4.1%. Sličan učinak je imao i biljni čaj, stoga ih znanstvenici povezuju sa smanjenjem fibroze jetre.


Izvor: centarzdravlja.hr

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku