8/06/2017



Kao euphorični osećaj kao što se može osećati seks, ponekad može biti jednako bolan. Nažalost, ovo je jedan od problema na koje ne vole mnogo žena. Stoga, oni tiho tolerišu bol. Ali ne morate! Uradite svoje istraživanje i saznajte šta uzrokuje bol. Iako bi ovo trebalo da razgovarate sa svojim partnerom i ginekologom, trebalo bi da bude vaš prvi korak, evo vam nešto što će vas postaviti na pravi put. Evo 6 razloga koji mogu izazvati taj bol dok ste očekivali zadovoljstvo.

1. Polno prenosiva bolest

Jedan od razloga zbog kojih bi mogao da se povredi tamo je seksualno prenosiva bolest. Bolesti kao što su klamidija i genitalnog herpesa obično izazvati ženama da dožive bol tokom odnosa (1). Ako imate i simptome kao što su peckanje i svrab u genitalijama uz bol u trbuhu, groznica ili druge bolove kao takav, to bi moglo sasvim je moguće biti STD. Ako sumnjate u ovakve slučajeve, uzdržite se od seksa s partnerom dok ne isključite ovo. Proverite da li je i vaš partner ispitan pre nego što potpuno isključite šanse za STD.

2. Vaginalna atrofija

Vaginalna atrofija je stanje u kojem se nalazi suhoću i prorjeđivanje vaginalne zidove. To se obično javlja kao posljedica hypoestrogenism, i.e., smanjenje nivoa estrogena. Atrofija vagine se javlja uglavnom kod žena nakon što su stigle do menopauze. Suština i redčenje čini seks bolnim. Ako mislite da je to nakon menopauze koje ste naišli nelagodnost i bol za vrijeme seksa, provjerite je li vaš ginekolog zna. Iako estrogeni koji uzrokuje dejstvo uzrokuje ovaj bol, ne može se rešiti problem.

3. Pelemična inflamatorna bolest

Pored STD-a, razlozi kao što su abortus, spontanost, porođaj ili čak implantacija intrauterinih uređaja mogu izazvati Pelvic Inflammatory Disease (PID). Neprijatnosti koje žene imaju kod PID-a uključuju bol u predelu karlice i leđa, neobičan vaginalni pražnjenje i bolni odnos (2). Možete osjetiti nežnost u karličnom području, a ponekad, nakon bolnog odnosa, može doći do krvarenja. Ne odlažite svoju posetu lekaru ako doživite bilo koji od ovih simptoma.

4. Vaginismus

Ako otkrijete da vaša vagina nije u stanju da toleriše penetraciju ili se otvori tokom snimanja, to može biti vaginizam. Ovo je stanje u kojem postoji spazmodično kretanje mišića oko vagine, što onemogućava otvaranje vagine (3). Vaginismus boluje seksom, kao i bilo kakvom penetracijom. Čak ni lekarski pregledi poput pap testa nemoguće su voditi pacijentima sa vaginizmom zbog nemogućnosti otvaranja vagine. Ono što je još više zabrinjavajuće je to što uzroci ovog seksualnog problema i dalje nisu poznati. Neki ga pripisuju fizičkom problemu, dok drugi to pripisuju psihološkim problemima. Traumatično seksualno iskustvo ili zlostavljanje u detinjstvu (seksualno ili na neki drugi način) predstavljaju neke od psiholoških problema koji mogu izazvati ovaj problem. Takođe, strah od bolnog odnosa je jedan od drugih uzroka.

Ako doživite neku od ovih inhibicija ili bolnih simptoma, važno je da razgovarate sa svojim povjerenicima. Ako vam nije neprihvatljivo da govorite o ovome vašem partneru (idealno, to ne bi trebalo da bude slučaj zato što bi trebalo da bude vaš prvi izbor kada govorite o seksualnim problemima), uzmite medicinsku pomoć. Odmah.


5. Endometrioza

Jedan od najčešćih razloga za bolni seks je endometrioza. Žene sa endometriozom mogu doživjeti dubok bol tokom seksa (4). Bolna gripa koja pogoršava tokom seksa je zbog premeštanja endometrijalne obloge materice. Kod endometrioze obloga materničnog zida obično raste izvan materice, što uzrokuje sve bolove i osećaj neprijatnosti. Ponekad, bol se može nastaviti čak i dva dana nakon seksa. Žene sa ovim problemom ne samo da doživljavaju bol tokom ili posle seksa, već i teško urinirati i pokretati creva. Uzmite medicinsku pomoć pre nego što ovaj problem uzme tužbu za vaše fizičko i mentalno zdravlje i seksualni odnos koji delite sa partnerom.

6. Upaljen grlić materice

Cervicitis ili zapaljen grlić materice je često stanje koje većina žena doživljava u nekom trenutku tokom seksualnog života. Može doći do uzročnika uzrok zapaljenog grlića materice. Bakterijska infekcija ili STD, a čak i alergijske reakcije na lateks u kondomima ili spermicidima koji se koriste za ubijanje sjemena za kontrolu rađanja mogu svi uzrokovati cervicitis (5). Jednom kada se pronađe uzrok, moguće je liječiti cervikitis. Jedini izazov koji se dovodi u vezu sa ovim uslovima jeste to što bol tokom seksa može trajati nekoliko dana, a ako se uzrok ne može lako naći, lečenje može postati teško. Stoga, ako doživite neobičan bol tokom seksa ili neobičan vaginalni pražnjenje, odmah idite kod lekara.

Žene, molimo vas da zapamtite da je u redu da o ovome razgovarate sa svojim partnerom. Važno je da saznate šta uzrokuje bol. Ne morate oklijevati jer to nije oblik seksualnog deficita ili disfunkcije koja će vas učiniti inferiornijom. Takođe, ovo nije nešto o čemu biste trebali biti sramotni. Ako je STD koji uzrokuje bol, vaš partner podjednako ima ruku u ovome, a osim ako ne progovorite možda ne zna ni da je možda uhvatio istu infekciju. Govorite prije nego što je prekasno.

Ako se zanemarujete da diskutujete o ovakvim stvarima ili ako ste pod bilo kojom traumom - seksualnom ili drugačijim - što dovodi do nečeg što je izuzetno bolan kao bolni seks, morate zapamtiti da uvek postoji izbor da se odete ili da se tretirate. Šta imate da kažete o ovome? Napiši komentar ispod, odmah!



Izvor: stylecraze.com


0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku