11/26/2017

Hemeroidi su velike i nabubrene venske nakupine u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru). Pojava hemoroida može biti bolna, ali najčešće nije. Obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi. Tkivo u debelom crijevu protkano je krvnim žilama koje sudjeluju u stimuliranju crijeva i pokretima važnim za obavljanje stolice,. Svaki jači pritisak na taj dio može uzrokovati promjene u krvnim žilama, prije svega nastanak hemoroida.


Koji je uzrok hemoroida?

Pojačani pritisak na vene u rektalnom području najčešći je uzrok pojave hemoroida. Kako pritisak raste krv se pojačano nakuplja u venama i uzrokuje otjecanje. Ako se pritisak ne smanji i ako to traje dovoljno dugo, nateknute i proširene vene šire se na uštrb okolnog tkiva. Tada nastaju hemoroidi.

Uzrok pojave hemoroida mogu biti navike obavljanja stolice, prije svega:

žurba– pretjerano naprezanje kako bi se što prije obavila stolica stvara pritisak na rektum
proljev ili opstipacija– također mogu stvoriti pritisak na debelo crijevo i rektum

Drugi rizični faktori uključuju:

pretilost– pretjerana tjelesna masa, pogotovo masno tkivo iznad abdomena (trbušno područje) stvara pritisak na područje zdjelice.
trudnoća– hormonske promjene u trudnica izazivaju pojačan protok krvi u donji dio tijela i opuštanje tkiva. Fetus stvara dodatni pritisak. Tijekom samih trudova stanje se može pogoršati zbog kratkog, ali intenzivnog pritiska na rektalno područje.
kronična stanja– prije svega oboljenja srca i jetre, sklonost proširenim venama, a osobe s nižim krvnim tlakom su nešto sklonije pojavi hemoroida nego one s visokim
Simptomi hemeroida, unutarnji i vanjski hemeroidi

Pojava hemeroida prepoznaje se obično po krvarenju tijekom obavljanja nužde, svrbežu u rektalnom području, a ako je hemeroid jako velik onda se javlja i bol.

Po mjestu javljanja razlikujemo unutarnje i vanjske hemeroide. Vanjski hemeroidi su vidljivi, nalaze se na stijenki rektuma. Unutarnji hemeroidi se nalaze u rektalnom kanalu. Zajedničko im je da uzrokuju krvarenje kod obavljanja nužde. Mali trag krvi na toaletnom papiru ili na stolici signalizira mogućnost postojanja hemeroida.

Uz krvarenje kao najčešći i obično prvi simptom javljaju se i ovi simptomi:

svrbež– jer unutarnji hemoroidi pritišću okolno tkivo što uzrokuje iritaciju
osjećaj da nužda nije do kraja obavljenja – pojava da i nakon obavljene nužde i dalje osjećate kao da niste sve izbacili iz sebe. Ovaj neugodan osjećaj javlja se kada se hemoroid razvija na ovojnici rektuma i što je veći to je jači i osjećaj da pražnjenje crijeva nije do kraja dovršeno.
bol– u većini slučajeva hemoroidi su bezbolni no ukoliko su se razvili do trećeg ili četvrtog stupnja moguće je da uzrokuju bolnu stolicu (po veličini hemoroida razlikujemo 4 stupnja, prvi je najmanji, a četvrti najveći i najozbiljniji).

Dijagnoza

Doktor na temelju prijavljenih simptoma i izvršenog pregleda prepisuje terapiju. Obzirom da su simptomi raka debelog crijeva slični simptomima hemoroida (krvarenje i jaka bol), u slučaju da je pacijent stariji od 50 godina ili ako je u rizičnoj skupini za rak crijeva, doktor će ga poslati na dodatne pretrage, najčešće kolonoskopiju.

Izvor: krenizdravo.rtl.hr

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku