6/08/2016

Hit na ulicama Istanbula! Najsočniji kumpir kakvog još niste probali




Kumpir je zapravo pečeni krumpir u kori, koji se puni raznim ukusnim prilozima. Kada se krumpir raspolovi, žuti se plod odmah miješa sa sirom i maslacem, te dodaju razni prilozi po željama.

Iako je krumpir bio osnovna prehrambena namirnica mnogih naroda više od 2.000 godina, on se u modernoj gastronomiji obično smatra samo prilogom glavnim jelima.
U krumpir se dodaje maslac i sir, te povrće, gljive ili komadići mesa po želji, a sve zalijeva umakom.
istanbulskoj četvrti Ortakoyuz rijeku Bospor, a posebno na ulici Kumpir Sokak ili Ulici pečenih krumpira, ova je ponizna namirnica postala zvijezda street fooda koju turisti obožavaju. 

Kumpir je zapravo veliki pečeni krumpir u kori, koji se puni raznim ukusnim prilozima.Kada se krumpir raspolovi, žuti se plod odmah miješa sa sirom i maslacem, te dodaju razni prilozi po željama. 

To može biti sve od komadića hot doga, kukuruza, graška, salata, kiselih krastavaca i cikle, do zelenog lisnatog povrća, gljiva, kupusa, crnih maslina ili bulgura.
Sve se dakako zalijeva umakom po želji, aosobito je popularan onaj od crvenih čili papričica, ili od jogurta i češnjaka.
Krumpir se u kumpiru miješa s maslacem, sirom i brojnim drugim dodacima (Foto: Stockfood)


Prije pečenja, krumpir se mora dobro oprati, posoliti te staviti u alu foliju koja mu osigurava efekt termičke obrade koja kombinira pečenje i kuhanje na pari. Kao rezultat dobiva se nježan i sočan krumpir s dodacima koje mu daju bogat okus i teksturu. 

Mogućnosti za kombinacije okusa kod kumpira su mnogobrojne.

U videu pogledajte kako se priprema sočan kumpir


0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku