Ova dijeta ograničava unos vlakana iz orašastih plodova, sjemenki, povrća, žitarica i drugih izvora.Tijelu trebaju vlakna, no nije ih lako probaviti i probavnom sustavu je potreban odmor. Ovakva prehrana, pogodna je kod:
- upalne bolest crijeva poput divertikulitisa, ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti
- operacije probavnog trakta
- kolonoskopije
- zračenja i kemoterapije
Povrće
Jedite samo dobro kuhano ili konzervirano povrće. U obzir dolaze šparoge, repa, mahune, mrkva, gljive, bundeva i špinat. Izbjegavajte grašak, brokulu, prokulice, kupus, luk, cvjetaču i kukuruz.
Voće
U potpunosti izbjegavajte smokve, ribizle i sušeno voće, i orijentirajte se na zrele banane, dinju, breskve i kruške.
Meso
Proizvodi životinjskog podrijetla nemaju vlakna tako da govedinu, janjetinu, teletinu, svinjetinu, piletinu, ribu i školjke, možete bezbrižno jesti. Morate pripaziti na način pripreme. Pripazite da je meso dovoljno termički obrađeno i ograničite unos mesa na 85 g po obroku.
Oprezno s mliječnim proizvodima
U mlijeku nema vlakana, ali može uznemiriti želudac. Ograničite unos mliječnih proizvoda na 1 čašu dnevno. Tu spadaju mlijeko, jogurt (bez voća ili orašastih plodova), svježi sir, krem sir i sladoled.
Pozdravite se sa cjelovitim žitaricama
Izbjegavajte proizvode od cjelovitih žitarica kao što su kruh, krekeri, žitarice, tjestenina i riža.
Slatkiši
Nema potrebe za preskakanjem slatkiša. Dozvoljeni su kolačići, pudinzi, kreme, sladoledi, med, javorov sirup i tvrdi bomboni.
Iz prehrane svakako trebate izbaciti kisele krastavce, masline, kokice, kokos, čokoladu, sušeno voće, šljive, grah, leću, maslac od kikirikija, kofein, graham krekere, i sirovo voće i povrće.
Izvor: centarzdravlja.hr
0 komentari:
Objavi komentar