7/18/2017



Ne možemo se “preko noći” osloboditi akni – ovo oboljenje zahteva dugotrajno i uporno lečenje. Tretman se sastoji od uzimanja lekova i pravilne nege kože, a često podrazumeva i upotrebu medicinskih losiona. U lakšim slučajevima dovoljno je koristiti sredstva koja suše kožu, omogućavajući joj da normalno izlučuje masnoću. Istina, tad koža ponekad biva preterano suva, te traži hidratantnu kremu. Lečenje medicinskim sredstvima podrazumeva korišćenje specijalnih antibiotika, onih što smanjuju količinu bakterija – izazivača bolesti, upale i svraba na koži. Ovakva terapija obično traje nekoliko meseci.

Ponekad se pacijentima prepisuju i hormonski preparati ili sredstva koja sadrže vitamin A. Da biste se oslobodili akni, obratite se dermatologu, ali znajte da i sami sebi možete pomoći – samo uzmite u obzir sledeće podatke i pridržavajte se navedenih preporuka:

* Najmanje jednom ili dvaput dnevno perite lice specijalnim gelom za umivanje. Preterano korišćenje sapuna može nadražiti kožu.
* Pažljivo čistite lice. Vlažni sunđeri i pojačano trenje mogu pogoršati stanje kože.
* Koži može naštetiti i frizura, to jest šiške ili pramenovi koji padaju na lice. Zato, pazite da vam vlasi ne dodiruju osetljivu kožu, a poželjno je i da češće perete kosu. Izbegavajte gelove i masne kreme za oblikovanje frizure.
Obavezno se umijte nakon treninga ili bilo kakvih fizičkih aktivnosti.
* Birajte dekorativnu kozmetika koja ne sadrži masnoće, a pre spavanja obavezno je detaljno uklonite.
* Ukorenjeno je mišljenje da slatki i masni proizvodi, kao i začini – izazivaju bubuljice. To, međutim, nije potvrđeno u lekarskoj praksi.





Izvor: ruskidoktor.rs


0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku