7/18/2017



Pijte samo limunadu zaslađenu medom (ili javorovim sirupom) i sa čili papričicom… Popijte samo tri zelena smutija na dan… Bez žitarica, bez šećera i bez mahunarki… Zvuči poznato? Različiti programi čišćenja organizma od toksina i nusprodukata varenja i drugih biohemijskih procesa u našem telu, od kojih su svi do jednog rigorozni, postali su vrlo trendi. Njihov broj je zaista velik, baš kao i broj ”eksperata” za nutriciju, koji ih predlažu. Za većinu ovih režima tvrdi se da efikasno čiste organizam i uslovljavaju brzo skidanje kilograma. Ipak, evidentno je da iza većine ovih programa ne stoji nikakvi naučni dokazi o njihovoj bezbednosti za zdravlje. Šaviše, pre tri godine, u jednom naučnom ispitivanju delotvornosti većeg broja detoks režima nije utvrđen nijedan dokaz da uopšte pomažu u redukciji telesne težine. Nadalje, postavlja se pitanje koliko je bilo koji oblik radikalne detoksikacije bezbedan za osobe s dijabetesom? Ukratko: Ne mnogo.

Efekat na bolest

U slučaju dijabetičara, najbolja formula za uspešno regulisanje bolesti jeste: terapija + ishrana + fizička aktivnost. Logično, kad se upustite u drastičnu izmenu načina ishrane (npr. ishrana zasnovana isključivo na sokovima), ma koliko ona kratko trajala, ova formula drastično se narušava. Izmena ishrane može da izazove nuspojave, kao što su mučnina, dehidratacija i opšta slabost, baš kao i izmenjeno dejstvo osnovne terapije (antidijabetici ili insulin). Najvažnije od svega jeste činjenica da ne postoji objektivna potreba za čišćenjem, jer naš organizam to prirodno radi. Detoksikacija se odvija 24 sata, sedam dana u nedelji, u različitim organima, i to je savršen mehanizam našeg tela.


”Očistite” se na bezbedan način
Ok, ako i dalje želite da osvežite svoj organizam i pokrenete proces gubitka kilograma, a da to ne bude prema nekom trendi programu, postoji bezbedan način da to i izvedete. On podrazumeva napuštanje nekoliko loših navika u ishrani. Razumljivo, kao dijabetičar treba da izmenite ishranu na način koji će osigurati stabilan nivo glukoze u krvi. U slučaju da želite da sprovedete nešto drastičniji detoks program, onda neka on bude umerenija, modifikovana verzija u trajanju od samo dva dana, koja se bazira na integralnim namirnicama: voće i povrće, u kombinaciji sa neprerađenim proteinima iz povrća (npr. sirovo jezgrasto voće ili sočivo). Dakle, jedan obrok mogu da čine grilovana boranija, pečurke i pasulj, uz mešano bobčasto voće, a kasnije šaka badema za užinu. Ova verzija integralnih namirnica podražava plan dijabetičarske ishrane, ali s očuvanim principima detoksikacije. Minimalno prerađene namirnice minimalno će se zadržati u crevima.
Pijte dosta vode – kako ne biste dehidrirali. Očekujte da ćete češće urinirati, ali nakon dva dana ćete se osećato osveženi i ”očišćeni”, a bez bojazni od negativnih posledica drastičnog detoks režima.






Izvor: diabetika.rs

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku