8/08/2017



Pročitajte kako biste znali što se događa u vašem tijelu nakon što pijete jednu šalicu te vruće kave.


Idemo prekrižiti vremensku traku - počevši od 10 minuta nakon što popijete šoljicu kave, na primjer, 6 sati.

10 minuta

To je sve što je potrebno za kofein u kavi da uđe u vaš sustav. U prvih 10 minuta gutanja kave, kava se apsorbira u krvotok. Zapravo, apsorpcija u krvotok počinje upravo u ustima u trenutku kada počnete pijuckati. U trenutku kada ulazi u sustav, kofein se razgrađuje u teobromin, teofilin i paraxanthine. Te tvari odmah počinju utjecati na određene funkcije tijela.

20 minuta

Sljedeća promjena koju osjećate je da ste više nego budni. To se događa zato što kofein u vašoj kavi oponaša tvar nazvanu adenozin. Ovaj neurotransmiter adenozin, zapravo, signalizira vaš mozak da je vrijeme za spavanje. Budući da kofein uspješno oponaša adenozin, veže se na receptore adenozina. Sada, mozak ne prepoznaje adenozin i zato vas čini više budnim i budnim nego prije. Zato žudite za šalicom kave kada se osjećaj pospanosti zaustavlja od izvođenja vašeg najboljeg.

30 minuta

Do sada, kofein već provocira tijelo kako bi izlučio adrenalin - borbu ili hormon letenja. Osjećate se još više energizirani i fizički i psihički spremni suočiti se s prijetnjama. Međutim, neki od ostalih učinaka kofeina su da proširuju vaše učenike i pojačavaju brzinu otkucaja srca, a sve to kumulativno čini da se osjećate budnim i snažnim.

40 minuta

Dakle, ovo je visoka kava o kojoj sam razgovarao. U trajanju od oko 40 minuta, kofein utječe na oslobađanje hormona serotonina "osjetno dobro". Ovaj hormon čini da se osjećate ushićeno i sretno. Također, poznato je da kofein olakšava depresiju i anksioznost. Međutim, kada konzumirate previše kofeina, to vas čini nemirnim i razdražljivima. Zapravo, to ne samo da povećava tjeskobu, već i čini da ste bez spavanja (1). Blage količine, tj. Manje od 400 mg na dan (2 šalice) mogu dati taj osjećaj dobrobiti. Također, pomaže vam da se bolje usredotočite i privremeno privremeno sprijeÄŤite kogniciju.

4 sata

Što se događa nakon 4 sata kave? Jedan, postoji oslobađanje klorovodične kiseline u želucu. Općenito, trenutak kada ispustite hranu u trbuhu, postoji oslobađanje tog hormona. Zapravo, ponekad, čak i kad razmišljate o hrani, u organizmu postoji otpuštanje HCl. Međutim, kada pijete kavu, tijelo predviđa da postoji neka hrana koja se daje, a trbuh ga mora probaviti. Zato odmah oslobađa kiselinu. Jao! Nažalost, nema hrane. Vaša crijeva mogu se osjećati kisele nekoliko sati nakon konzumacije kave, više ako nakon toga ne jedete ništa.

Na svjetlijoj strani, kofein potiče raspad masnih stanica. Zato je kofein popularan masni plamenik jer povećava metabolizam masti (2). Proces razbijanja masnoća u tijelu naziva se lipoliza, a kofein pomaže u pokretanju tog procesa. Oslobađa slobodne masne kiseline u krvotok koji se konačno pretvaraju u energiju. Dakle, to ne samo da gori masnoće nego i pojačava energiju.

6 sati

Jesi li već već došao u WC nekoliko puta? Da, to je zato što je kava diuretik. To utječe na bubrege i povećava izljev urina. To je upravo razlog zašto morate ostati hidratizirani jer ovaj diuretski učinak kave uzrokuje gubitak previše vode i neki bitni vitamini i minerali zajedno s njom. Pobrinite se da se tijelo obnavlja vodom i mineralima koji su izgubljeni zbog kofeina.

Tvoj mozak apsolutno voli zvuk koji dobiva kada kofein hits. Ipak, trebate zapamtiti da je visoka privremena i postupno se troši nakon 6 sati potrošnje. Također, kada idete na more i konzumiraju više od 400 mg kofeina, nastojite graditi ono što se zove "tolerancija kofeina". To znači da vam je potrebno više kofeina nego prije da biste dobili taj isti zujati. U tom procesu uvijek ste konzumirali više kofeina nego što je propisano. Ako ste trudni ili imate kroničnu bolest srca, bolje je da se suzdržite od ovog čarobnog napitka.

Jeste li spremni za drugu šalicu za kavu, pretpostavljam? Što se osjećaš nakon ekspresnog puca? Volio bih čuti sve o tome; Molimo napišite u donjem odjeljku komentara.

0 komentari:

Objavi komentar

Ostali članci:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:

PRATITE NAS NA FACEBOOKU:
Kliknite na sliku