Prije nego posegnete za omiljenom slatkom grickalicom, ili pak čašom mlijeka ili vina, svakako se upoznajte kako vaša ishrana ne utiče samo na vašu težinu i zdravlje, već i na lice.
Otkrivamo tri vrste negativnih promjena na licu koje uzrokuje hrana koju jedemo!
VINSKO LICE
Simptomi: Prištići grupirani nisko na čelu i između obrva, crvenilo obraza, naglašene pore lica te dehidrirana koža koja naglašava bore na području čela, oko očiju te nazolabijalne bore.
Crno vino može da bude zdravo za organizam, ali jedino ako ga konzumiramo umjereno. Ispijanje većih količina vina (više od 2 čaše dnevno) prvo će se reflektovati na vašem licu i to u obliku nepoželjnih simptoma.
Alkohol dehidrira tijelo i dodatno opterećuje jetru, a ovaj efekt utiče na kompletan probavni sistem što se značajno reflektuje i na vašoj koži lica koja postaje suha i beživotna te će dodatno naglasiti sitne bore.
MLIJEČNO LICE
Simptomi: Otečeni kapci, tamniji podočnjaci, prištići grupirani na području brade, pojava akni, blijedi obrazi.
Čak i kao niste intolerantni na laktozu, ispijanje previše mlijeka i konzumacija velikih količina mliječnih proizvoda (posebno industrijskih) može značajno uticati na vaše lice i ten. Kako starimo, tako i naše tijelo gubi enzime koji u potpunosti razgrađuju laktozu.
To može dovesti do upalnih procesa u cijelom tijelu, a posebno na licu koje je osjetljivo na promjene u organizmu te zbog toga može izgledati umorno i podbuhlo.
ŠEĆERNO LICE
Simptomi: Podbuhli podočnjaci, blijeda i sivkasta boja tena, upaljene akne raspršene po cijelom licu, upalo lice.
Da redovna konzumacija velike količine šećera značajno utiče na povećanje tjelesne težine nije tajna, ali ova slatka napast krade nam energiju te može ugroziti naše zdravlje, što se reflektuje i na našem licu.
Glikacija je proces u kojem se molekule šećera se vežu na proteinska vlakna u svakoj našoj ćeliji. Ovaj proces uništava kolagen koji kožu čini elastičnom te na taj način ubrzava starenje kože i stvaranje spomenutih simptoma.
Izvor: zadovoljna.hr
0 komentari:
Objavi komentar